İspanya "Değişimin Ülkesi"

İspanya "Değişimin Ülkesi"

İspanya ile Türkiye

İspanya-Türkiye


Sevilla-Barcelona maçı. Önde iki Türk, geride çekirdek çitleyip maç seyreden İspanyollar. 

Türkiye ile İspanya arası yaklaşık 3500 km, ama bakalım iki toplum arasında bu kadar fark var mı?

Doğa ve İklim

Önce toplumların karakterini ve kültürünü ciddi şekilde etkileyen doğa koşullarına bakalım. Galiçya dışında (Atlantik iklimi görülüyor.) iklim özellikleri Türkiye'de görülen iklimlere benziyor. Özellikle Endülüs ve Katalunya'da kendinizi Türkiye'de bazen Akdeniz'de bazen İç Anadolu'da gezer gibi hissediyorsunuz. Ama şunu da söylemeliyim İspanya aslında karşısındaki Afrika kıyılarıyla daha çok benzerlik gösteriyor. İspanya'nın insan eliyle Afrika'ya göre çok verimli ve yaşanır hale gelmiş. 13. yy'da El Hamra'yı yapan Endülüslü Arapların da İspanya'ya muhteşem bahçeler kazandırdığını hatırlatmalıyım.
El Hamra Has Bahçe'den bir görüntü

 İspanyollar tarım arazilerine özenle bakıyor. Zeytinlikler çok iyi düzenlenmiş, araları da sürülmüş ve tertemiz. Bağlar ve diğer meyve bahçeleri de aynı şekilde tertemiz ve bakımlı. Böyle olunca verim de yüksek oluyor tabii.

Ekonomi

İspanya ekonomisi daha çok hizmet ve ulaşım sektörüne dayanırken biz de inşaat ön plana çıkıyor. Her sokağımızda devam eden inşaatlarımız varken İspanya'da şehirler çoktan bitmiş. Yeni yerleşimler oluyor, ama şehir dışına. İspanya'da da bölgeler arasında ekonomik dengesizlik mevcut. Bask bölgesi Franco döneminden beri ihmal edilirken Katalanlar Barcelona sayesinde oldukça iyi durumdalar. Durum böyle olunca İspanyollardan etnik olarak farklı bu iki toplum biri ihmal edildikleri, diğeri zenginleştiği için ayrılık fikirlerine kapılmışlar. Kişi başına düşen milli gelir 30.000 dolara yakın.

İspanya'da çalışma saatleri çok farklı. Dükkanların kapısında çalışma saatleri yazıyor, kimi 6 kimi 8 saat çalışıyor. Saat 10.00'da açılan bir dükkan 14.00'da siestaya girip 17.00'da akşam mesaisine başlıyor ve 21.00'da kapatıyor. Bu insanlara çalışma saatleri dışında iş yerlerini açtırmak pek mümkün değil.  Bizde esnaf çok hırslıymış gibi geliyor bana, sizce?

"Horarı" Çalışma saatleri. 15 Temmuz 28 Ağustos arasında bir butiğin çalışma saatleri:11.00-13.30/17.30-20.30
 Trafik

Trafik sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Uzun yol yapan otobüs ve kamyonlar 2 saatte bir dinlenme molası veriyor, bir şoför haftada altı gün çalışabiliyor. Bunların kontrolleri uydudan yapılıyor.

İspanya'da 10 gün boyunca park ihlali yapmış bir araç görmedim, hız sınırları aşılmıyor, yayalara saygı var. İzmir'de bolca gördüğümüz modifiye araçlar burada hiç yok.

Öğle saatlerinde Valencia'daki Gran Via Caddesi
Su

İzmir'de musluktan akan suyu içemiyorum, çünkü rahatsız edici bir kokusu var ve sert. İspanya'da musluktan akan suyu içebiliyorsunuz. Batı'da belediyelerin şebekeye kaliteli su verme zorunluluğu var, bunu da yapıyorlar. İnşaallah biz de böyle bir suyu şebekeden içebiliriz, içinden mineralleri alınmış şişe sularından kurtulabiliriz. Seyahat sırasında insana en zor gelen şeylerden birinin de 0,5 lt'lik suya 1,1,5 hatta 2 Euro vermek olduğunu da belirtmeliyim.

İnsanlar

Her iki toplumda da insanlar sıcakkanlı. İspanyolların Akdenizli olması bunda etkili. Ama şu bir gerçek ki İspanyollar toplumsal düzenin yürümesinde çok daha duyarlı.


Barcelona'da La Rambla Caddesi yakınındaki pazaryeri girişi







Yaprak sarma

Baklava, tulumba...

Barcelona La Rambla Caddesi'nde bir Türk'ün işlettiği restorant

Bumerang - Yazarkafe