İspanya "Değişimin Ülkesi"

İspanya "Değişimin Ülkesi"

Eski Başkent

Toledo

Roma döneminde Toletum , Arapça ise adı Tuleytula olan kent Madrid'in çok yakınında yer
Toledo
Toledo bayrağı
almaktadır. Gerçekten Ortaçağı çok iyi hissedebileceğiniz bir kent olan Toledo UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir. Özellikle 40 İspanyol eseriyle bunu sağlamış. Toledo, bugün turist akınına uğruyor. Taş ve dar sokakları ile tam bir Ortaçağ kenti olan Toledo, 62. Hükümetin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Diyarbakır Sur'u Toledo gibi bir merkez yapacağız." sözü ile Türkiye'nin de gündemine girmişti.


Toledo, Eski Şehir, Panoramik Manzara
Tajo Nehri eski ve yeni kenti ayırıyor. Eski kentin görüntüsü





Toledo sokakları
Atlas Okyanusu'na dökülen Tajo Nehri'nin kollarıyla çevrili bir tepe üzerine kurulmuş Toledo Kastilya-La Mancha bölgesindedir. 6. yy'da Vizigotların eline geçen kent Vizigot Krallığının başkenti olmuş. Vizigotların Hıristiyanlığı kabulüyle dinsel yapılar da yapılmaya başlanmış. 8. yy'da kenti ele geçiren Emevi-Mağripler burada İslam kültürünü yerleştirmişler. Ancak Cordoba (Kurtuba)nın daha öne çıkmasıyla Toledo Araplar için önemini yitirmiş, bunun üzerine Arapça konuşan Hıristiyanların (Mustaribler) da desteğiyle Müslümanlara karşı koyuş başlamış ( Çukur Günü: 8. yy'da Müslüman yöneticiler binlerce Hıristiyanı Müslüman Sarayı'na -Alcazar- anlaşma, eğlence bahanesiyle çağırıp katletmişler. Bugünü anıyorlar.) ve Toledo 11. yy'da Kastilya Kralı tarafından alınmış.Granada'da 15. yy'ın sonunda görülen Müslüman ve Sefarad Yahudisi katliamı diğer İspanya bölgelerinde bu yerler çok önceden ele geçtiği halde 15. yy'ın sonuna kadar görülmemiş. Tam tersi Hıristiyanlar aldıkları yerledeki Müslüman ve Sefaradlarla kaynaşarak yaşamışlar. Toledo'da da böyle olmuş. Akıllı Alfonso adlı Kastilya Kralı Toledo'da kurduğu çevirmenler okuluyla İslam Medeniyeti ve Yunan kültürünün anlaşılmasını sağlamış ve tüm bunların Avrupa'ya yayılmasının önünü açmış. Toledo uzun bir süre Avrupa'nın önemli kültür ve din merkezlerinden olmuştur.

İspanya'da Arap kültürü mimariyi de etkilemiş. İspanyol gotik eserlerinde Arap motifleri görülüyor. Bunun en belirgin örneklerinden biri Toledo Katedrali. 13. yy'da yapımına başlanan katedralin içinde ünlü ressam Goya'nın da tablolarının bulunduğu bir müze var.

Toledo Katedrali

Toledo Katedrali'nin girişi




Toledo'nun koruyucusu olarak San Martin (Aziz Martin) kabul edilmiş, Tajo Nehri üzerinde 15. yy'da yapılan San Martin köprüsü ve köprünün girişlerine aynı isimle bilinen kapılar var. Bu kapıda yüzü esmer Meryem Ana ikonu bulunmakta. Bu ikon İspanya'daki Ortadoğuluları (Arap, Yahudi) etkilemek için yapılmış, onlara "Bakın  Meryem Ana sizin gibi Ortadoğulu." demişler.




Toledo'nun kuzeybatısında yer alan San Martin Köprüsü


San Martin Köprüsü
 Toledo'da Krallar Manastırı'nın temeli (San Juan De Los Reyes Manastırı (Monasterio)) Granada'yı alan Ferdinand ve İsabel tarafından 16. yy'da atılmış. Bu manastırın duvarlarında zincirler ve prangalar bulunmaktadır. Bunların Granada Hıristıyanlarca alındığında oradaki Hıristiyanların ellerinden ayaklarından söküldüğü, Hıristiyanların özgürlüğünün sembolü olarak buraya asıldığı söylenmekte.
Krallar Manastırı


Krallar Manastırı'ndaki zincirler


Bumerang - Yazarkafe